primavera

Copiat del llibre La cuina de les quatre estacions del Pep Salsetes. Editorial Rourich, 1a. edició, octubre 1991

Calendari de fruites, verdures, carns i peixos:

Alls tendres, ceballots, cebes tendres, espinacs, enciams (llargs i escarolers), carxofes, estirabecs, bledes, pastanagues, naps, xirivies, porros, faves, pèsols, pèsols de naspre, patates. Taronges i mandarines, maduixots. Herbes de marge: espàrrecs, cosconilles, ortigues, créixens, etc. Bolets de primavera: rabassoles (múrgoles, murgues), cama-secs, moixernons, robeioles (robirols, robiroldos, camperols).

Sardines, seitons, barats, peix blau en general, sípia.

Xai pasqual o xai de llet, cabrit.

Formatges tendres.

ORTIGUES

L’ortiga en les varietats major, menor i blanca, és perfectament comestible i beneficiosa pel cos. És digestiva, diürètica, molt bona per a persones amb diabetis i reuma.

Amb uns guants adequats tallem les fulles i les puntes tendres i les rentem amb aigua abundant. Un cop netes i escorregudes ja no piquen tant; les podem manipular sense la protecció dels guants.

TRUITA   Ofeguem les ortigues, hi afegim l’all i l’ou batut.

CREMA Ofegar les fulles d’ortiga, la ceba i la patata, seguidament afegir-hi aigua, fer-ho bullir, corregir de sal. Per donar-li un acabat “més bonic”, triturar, passar pel passa-puré i fer-ho bullir amb una mica de llet per donar-li un punt més cremós. Us sorprendrà el resultat per les seves qualitats gustatives.

CONILL AMB ROMESCO

En una cassola de fang fregim, en oli d’oliva, dos o tres grans d’all pelats, 1 nyora, 50 gr d’ametlles i 50 gr d’avellanes torrades i pelades, 2 tomàquets madurs sense pells ni granes i 1 llesca de pa sec. Tots aquests ingredients, a mida que els hem anat fregint els anem reservant per fer una bona picada.

A la mateixa cassola i en l’oli que ja tindrà gust dels elements de la picada, hi fregim el conill tallat a trossos petits. Quan ja sigui ros hi tirem un got de vinagre de vi fent evaporar tot l’esperit. El pebrem i salem lleugerament. Quan no sentim olor de vinagre, hi tirem aigua o brou que mig cobreixi els talls i cal coure’l fins que comença a ser tou. En aquest punt, podem tirar-hi la picada aclarida amb una mica de suc de cocció o bé aigua o brou.

Ha de fer la xup-xup uns deu minuts. També podem acabar aquest plat coent-lo al forn; això fa que no se’ns enganxi la picada i quedi un bonic color.

Les properes receptes també són del Salsetes, del llibre La cuina dels vallesans, de Farell editors, febrer 2015. Per a 4 persones.

POMES FARCIDES DE SANT MARTÍ

Recepta passada de boca a boca d’una família des de fa més de 100anys!!

Ingredients: 8 pomes Fuji o del Ciri, 400 g de carn picada, 1 ou, 6 melindros, 30 g d’ametlles torrades, sal pebre, oli i 1 cullerada de llard.

Preparació: pelar les pomes i se’ls treu el tap per la part on no hi ha la cua, treure’n les llavors. Buidar-les una mica. Omplir les pomes amb la barreja i fregir-les a la paella, amb una mica d’oli pel costat del tap. Posar-les en una cassola una al costat de l’altra juntament amb el llard amb el tap cap amunt. Fer una picada amb les ametlles i els melindros i afegir-ho a la cassola amb una mica d’aigua calenta. Fer-ho bullir poc a poc.

CIGRONS AMB GAMBES

En una cassola plana o una paella de fer arròs i en oli d’oliva fregim unes gambes fresques i les reservem (2 gambes per persona). En aquest mateix oli, que ja ha agafat el gust de les gambes, fem un sofregit de 2 grans d’all i ½ kg de tomàquets madurs, sense pell ni llavors. Quan tinguem el sofregit a punt hi tirem els cigrons , ½ kg, cuits i escorreguts, els remenem i amanim a foc baix. Els aplanem i disposem al damunt les gambes, hi tirem una picada d’all i julivert i ho mullem amb una mica del suc dels cigrons. Acabem la cocció al forn on s’acabaran de lligar els elements i el suc, agafaran per sobre un color molt bonic. També podem passar els cigrons directament per l’oli de les gambes abans de posar-hi el sofregit i amb això queden uns cigrons més torradets.

BACALLÀ AL FORN

En el bacallà remullat i sense espina li tireu un raig d’oli i el poseu al forn, fins que quedi una mica pres. Mentrestant, feu un sofregit de ceba, julivert, farigola, all i bastant tomàquet. Un cop fet, el passeu pel colador i el tireu a la safata on hi ha el bacallà, que ja és mig cuit i deixeu que faci xup-xup dins el forn. Podeu acompanyar-lo de pebrot escalivat.  Aquest bacallà queda molt bo si hi ha força sofregit.

La Carme Ruscalleda, en el llibre Cuinar per ser feliç, de l’editorial Columna, quarta edició, gener 2002, també dóna receptes segons temporada.

 SÈPIA AMB PÈSOLS

Ingredients: 1 sèpia d’uns ¾ kg , 1 kg de pèsols desgranats, 2 cebes, 2 tomàquets, 1 gra d’all, unes fulles de julivert, sal, un xic de farina, un raig d’oli extra verge i aigua mineral.

Preparació: netejar la sèpia, llençar la tinta i guardar la meitat de la melsa. Tallar el cos a daus d’uns 2×2 cm, i les potes a talls regulars. Picar les cebes ben fines i ratllar el tomàquet. Preparar la picada amb el gra d’all, el julivert i un xic de farina desfeta amb aigua.

Cocció (45´): posar la sèpia en una cassola, cobrir-la d’aigua, posar-hi l’oli i deixar a foc mitjà que s’evapori l’aigua i, per tant, estovi la sèpia, uns 12 minuts. Afegir-hi la ceba, deixar que sofregeixi a foc lent i quedi rossa, uns 20 minuts. Tirar-hi el tomàquet, deixar que confiti, uns 5 minuts. Si agrada el gust potent de la sèpia, és el moment d’incorporar-hi la melsa. S’hi afegeixen els pèsols, es couen una mica amb el sofregit i s’hi aboca aigua calenta, però sense cobri-ho. Si els pèsols són tendres han de coure només 5 minuts. És el moment de tirar-hi la picada, deixar-ho coure només 2 minuts, rectificar de sal. Apagar el foc, deixar reposar 3 minuts abans de servir-ho.

Ara farem servir el llibre del Karlos Arguiñano Recetas ricas, recetas sanas. Editorial Debate, noviembre de 1999. Les receptes d’aquest llibre han estat analitzades i classificades per la Fundación Grande Covián. Estan pensades per 4 persones.

ACELGAS CON ANCHOAS

Ingredientes: 1kg de acelgas, 1 cabeza de ajo, 1 cebolleta picada fina, 12 filetes de anchoa en lata, aceite de oliva, agua y sal.

Elaboración: corta las acelgas en trozos de unos 3 centímetros y cuécelos en agua con sal junto con la cabeza de ajo. Una vez cocido, escurre las acelgas y reserva. Pela la cabeza de ajo y haz puré con ella. En una sartén con aceite, pocha la cebolleta. Cuando esté dorada, agrega el puré de ajo. Rehoga y añade las anchoas picadas, removiendo hasta incorporar las acelgas. Calienta bien, prueba de sal y sirve.

ALCACHOFAS CON ZANAHORIAS GUISADAS

Ingredientes: 8 alcachofas, 2 zanahorias, 1 cebolleta, aceite, 1 vaso de vino blanco, 1 vaso de agua, 2 dientes de ajo, 250 g de guisantes, una pizca de harina y sal.

Elaboración: limpia las alcachofas y córtalas en cuatro trozos. En una cazuela con un poco de aceite, pochar la cebolla picada, el ajo y la zanahoria. Cuando estén rehogados, añade una cucharita de harina y remueve. A continuación, incorpora las alcachofas, el vino blanco y el agua. Sazona y deja cocer a fuego lento durante una hora. Si hiciese falta más agua, añádela en pequeñas cantidades. Diez minutos antes de terminar la cocción incorpora los guisantes. Sirve caliente.

ALMEJAS AL HORNO

Ingredientes: 40 almejas, aceite de oliva virgen, 2 dientes de ajo, 8 cebollinos, 1 cebolleta, agua, un puñadito de pan rallado, sal, y perejil.

Elaboración: mezcla el ajo, la cebolleta y el cebollino todo picado finamente, con el pan rallado y la sal. Liga esta mezcla con aceite.

En un cazo con un poco de agua abre las almejas. Guarda el caldo que suelten y coloca las almejas en una fuente de horno. Echa encima de cada almeja un poco de la mezcla y gratina 3-5 minutos. Aprovecha para calentar el caldo y viértelo sobre las almejas gratinadas antes de servir. Puedes decorar con un poco de cebollino.

BACALAO CON ALMENDRAS

Ingredientes: ½ kg de bacalao, 1 ajo, aceite, cebolla, harina, 50 g de almendra cruda, perejil y vino blanco.

Elaboración: Una vez desalado el bacalao, pásalo por harina y fríelo en aceite de oliva virgen. Cuando esté doradito, lo retiras en un plato. En el aceite pones la cebolla picada y cuando esté lista, agregas el vino blanco para que reduzca.

En un mortero maja un ajo con las almendras y el perejil. Cuando hayas conseguido una buena pasta, la agregas a la sartén y esperas 2 minutos. Por último incorpora el bacalao, dejándolo cocer 3 minutos. Adorna con unas almendras y sirve.

BOQUERONES AL HORNO

Ingredientes: 1 kg de boquerones, 2 cebolletas, 1 pimiento verde, 3 dientes de ajo, ½ limón, aceite, 1 vaso de vino blanco, perejil picado y sal.

Elaboración: pocha la cebolleta, el pimiento, y dos dientes de ajo, todo picado, en una sartén con aceite. Sazona. Una vez pochado, añade el zumo de medio limón. Coloca los boquerones limpios sazonados en una fuente de horno, que habrás cubierto con la verdura. Espolvorea con un diente de ajo picado y báñalo con el vino blanco. Hornea a 200 grados durante 5 minutos, aproximadamente. Por último, espolvorea con perejil picado y sirve.

BROCHETAS DE CHAMPIÑONES Y POLLO

Ingredientes: 12 champis, 4 palos de brocheta, 2 pechugas de pollo, aceite de oliva, sal y pimienta y 4 pimientos verdes.

Elaboración: intercala los champiñones con taquitos de pechuga, salpimentar i poner a la plancha con un chorrito de aceite, dándole la vuelta cada 3 minutos aproximadamente. Para servir, acompaña con el pimiento verde frito.

ENSALADA DE FRUTAS CON MIEL

Ingredientes: 1 piña, ½ limón, 1 pomelo, 1 manzana, 4 cucharadas de miel, unas grosellas y unas hojas de menta.

Elaboración: corta los extremos de la piña, pártela a lo largo y vacíala sin romperla. Reserva la pulpa después de haber retirado la parte leñosa. Pela y corta a trocitos el pomelo y la manzana. Colócalos en un bol y añade la pulpa de la piña troceada y las grosellas. Añade el zumo de limón, mézclalo todo bien y rellena con la fruta las medias piñas. Adereza con la miel y sirve con unas hojas de menta.

ESPUMA DE PLÁTANO

Ingredientes: 2 o 3 plátanos, el zumo de 1 naranja, 2 claras de huevo, 3 cucharadas de azúcar, canela en polvo y 1 ramita de menta.

Elaboración: haz un puré con los plátanos y el zumo de naranja. Aparte, monta las claras a punto de nieve, añade el azúcar y agrégalo al puré de plátano. Mézclalo todo bien. Coloca la espuma en copas individuales y refrigéralo. Sirve muy frío, espolvoreado con canela y adornado con una ramita de menta.

I seguint amb els postres, gentilesa de laboratoris ESTEVE i de la Fundació Alícia us darem un parell de receptes, aptes per a persones amb diabetis, validades i revisades per l’Hospital Clínic, editat per Laboratoris Esteve, 2009. Estan pensades per 4 persones.

BROQUETES DE FRUITA AMB FONDUE DE MENTA

Ingredients: 1 plàtan petit, 1 kiwi, 1 taronja, 1 rotllana de pinya, 1 poma, 50 g de mango i 100 g de meló.  La salsa de menta s’obté de triturar 20 fulles de menta amb 1 iogurt descremat.

Elaboració: pelar i tallar la fruita a daus d’uns 2cm. Clavar-la a la broqueta alternant colors i gustos. Sucar la fruita a la salsa i ja es pot menjar.

SOPA DE COCO AMB PINYA A LA PLANXA I CURRI EN POLS

Ingredients: 320 ml de llet de coco (més endavant us expliquem com fer-la), 2 rotllanes de pinya, una mica de curri en pols.

Elaboració: tallar la pinya i daurar-la a la planxa per les dues bandes. Un cop freda, posar-la en un plat, afegir la llet de coco i el curri (o qualsevol altra espècie, al teu gust).

Com fer la llet de coco: batre 180g de coco ratllat, 800 ml de llet desnatada, i 20 gotes de Natreen (edulcorant); deixar reposar 1 h i colar, pressionant amb una cullera. D’aquesta recepta s’obtenen 285 g de llet.

I per acabar de l´Editorial VIVE i dins la col·lecció “Cocina fácil y sana”, títol Recetas para improvisar

FRESONES CON CHOCOLATE

Ingredientes: 500 g de fresones, 200 g de cobertura de chocolate y 70 g de cacao.

Elaboración: fundir el chocolate al baño maria o en microondas. Introducir las puntas de los fresones en él, sosteniéndolos unos segundos en el aire para que gotee el exceso de chocolate. Darles la vuelta y colocarlos en los platos.

Un comentari Digues la teva

  1. Anònim ha dit:

    Hola! Molt interessant el blog

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s