- Vinagreta base: 1 cullerada de vinagre, 3 cullerades d’oli, sal, julivert, estragó i alfàbrega. Sempre es comença a dissoldre la sal en el vinagre. Afegir l’oli i les plantes aromàtiques, el pebre optatiu. Remenar-ho bé.
- Vinagreta de remolatxa: la vinagreta base i 200 gr remolatxa cuita. Batedora.
- Vinagreta de pebrot escalivat: vinagreta base i un pebrot escalivat. Batedora.
- Vinagreta d’espàrrecs: espàrrecs de marge bullits o en conserva (sense líquids) i vinagreta base. Batedora.
- Vinagreta de tomàquet cru: vinagreta base, 1 tomàquet pelat i unes fulles d’alfàbrega fresca. Batedora.
- Vinagreta de llimona: 1 cullerada de suc de llimona, 1 culleradeta de mostassa, sal i pebre. Barrejar-ho bé i afegir l’oli.
- Maionesa sense ou: 75cc llet descremada, sal, vinagre, all i pebre. Remenar ben de pressa amb la batedora, que faci escuma i desprès afegir ben poc a poc un rajolí d’oli.
- De iogurt i herbes: ½ iogurt descremat natural, 1 cullerada suc de llimona, 1 cullerada de plantes aromàtiques (preferiblement fresques), sal i pebre blanc. Batre tots els ingredients i deixar-ho com a mínim 1h. a la nevera.
- Salsa lleugera: 1 cullerada de llet descremada en pols, 1 culleradeta de mostassa, 2 cullerades d’aigua freda, 1 cullerada de suc de llimona, sal i pebre. Barrejar-ho tot i deixar 1h. a la nevera.
- Salsa picant: 2 cullerades de maionesa Light, 1 cullerada de mostassa, 1 all, ½ culleradeta de pebre vermell picant. Batedora.
- Salsa tapenade: 100 gr d’anxoves salades, 200 gr d’olives negres , les tàperes (en provençal “tàpenes”, d’aquí el nom de la salsa) i gra d’all, i optatius 50 gr de tonyina i 1 cullerada sopera de mostassa. En un pot batedor o en un morter piquem el gra d’all, les anxoves sense espines i una mica dessalades, les olives negres sense pinyol, les tàperes rentades per treure l’excès de vinagre, la tonyina, la mostassa i oli d’oliva per lligar la salsa. Aquesta salsa serveix per a amanides verdes o només de tomàquet, per a verdures bullides o al vapor, pasta, etc.
Receptes explicades a consulta per la Cristina M.
- Ofegar en una paella amb una mica d’aigua i oli d’oliva 1 pebrot vermell, 2 pebrots verds tallats a cuadrets. Quan ja estan gairebé cuits, afegir 2-3 culleradetes de mel i deixar-ho un moment al foc per arrodonir els gustos.
- Posar pastanaga tallada a palets en una paella amb una mica d’aigua i oli, coure-la. Quan ja està gairebé feta, afegir pebrots del piquillo i fer una remenada.