higiene bucal

dentetes-grogues_web3.jpg

Ja sabem que la higiene corporal (boca inclosa) és imprescindible per a mantenir la salut. La boca és plena de racons de difícil accés, on hi solen quedar restes alimentàries, cèl·lules de descamació, mucositats i bacteris. En un ambient de temperatura i humitats constants, és un lloc ideal per a la proliferació dels microbis. El periodonci està format pels teixits que protegeixen, envolten i fan de suport a les dents i queixals: geniva, os alveolar, lligament alveolar i ciment radicular. L’acumulació de bacteris a la geniva produeix una reacció inflamatòria anomenada gingivitis, que és reversible si s’eliminen bacteris i restes;  però pot evolucionar cap a la periodontitis, en la que ja hi ha una pèrdua de massa òssia que només es recupera mitjançant l’empelt ossi.

 

 

 

 

 

geniva sana                                                  geniva malalta

Per tot això és recomanable tenir una bona cura de la boca. Moltes vegades, el mal alè pot ser degut  a una neteja deficitària.

  • Raspallat : fer servir un raspall adequat a la mida de la boca i a l’estat de les genives. Escombrar SUAUMENT des de la geniva a la dent, o segons la zona fer petits cercles, que els filaments es fiquin en mig dels espais, entretenint-nos sobre tot a la junta geniva/dent (on es concentra la brutícia). També s’ha de raspallar la superfície per on es masteguen els aliments . El raspall segons on ha de netejar, posar-lo a uns 45o, o en posició vertical si la curvatura de la boca ens hi obliga. Raspallar les dents per la part externa i interna. Canviar el raspall cada quatre mesos.
  • Si fem servir un raspall elèctric, com que ja té moviment, fem-lo servir amb més suavitat i més lentament.
  • Els espais interproximals, són els espais entre les dents. Si l’espai és petit, usar seda dental. Si és mes gran, fer servir els raspalls interproximals (de mida adequada). Hem de saber que aquests espais representen el 40% de la superfície dental.
  • La llengua i el paladar també s’han de raspallar (mira’t la llengua ben estirada cap fora i avall i veuràs quants forats i foradets conté!!). Escombrar de dins cap a fora, suaument.
  • Les irrigacions amb aigua són interessants per què s’arriba a llocs difícils. Però no és recomanable fer-los massa sovint.

 

dentetes_web

 

 

 

 

Segons l’estat de la boca, es recomana anar al dentista 1 cop l’any.

 

Fragment de l’entrevista al Dr. Agustí Morera , metge i dentista. Revista Ronçana, nº  289, tardor 2017

Parlant de càries, no s’eradica?

Creix! Molts nens de 3 anys ja en tenen per culpa dels biberons. Fins als 40 anys es perden les dents per càries. Després és per problemes de genives.

 

Es pot arribar a gran amb les dents sanes?

Sí, hi ha persones de 70 anys que tenen la dentadura tota seva i bona, per genètica i perquè se la cuiden.

Prevenint?

Sí. És el més efectiu i barat de diners i patiment mitjançant la higiene correcta.

Quins altres  consells donaria?

No menjar res fora d’hores. La dieta sana també és important. Els sucres refinats i l’excés d’hidrats de carboni lesionen molt la boca. I fer servir les dents com els homes primitius!! No és bo que als nens se’ls doni tot tou, ni pels músculs masticatoris, ni per les dents ni per les genives : mengeu pomes, o pastanaga o entrepans, o d’altres, a queixalades.

La gingivitis afecta a un 46% de la població adulta, i la periodontitis (en diferents graus) a un 50% … només un 4% té la boca sana!!! El percentatge a la infància és d’un 67% de gingivitis i un 33% de sans.

 

 

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Mitjançant la higiene correcta es pot evitar la progressió de la malaltia. Tot i que el paper del professional és necessari pel tractament periodontal, l’habilitat i la motivació de la persona a l’hora de controlar la placa bacteriana són fonamentals si es pretén aconseguir bons resultats a llarg termini. Val la pena tractar el problema el més aviat possible tant per estalviar-nos molèsties, com, de cara al cost econòmic.

Fundación Española de Periodoncia e Implantes Dentales, dibulgación científica elaborada por SEPA.  Hablemos de tu encía. Madrid

dents_evolucio00050005

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s