pràctica de respiració conscient

 

Pranayama (sànscrit), de prana=energia, i yama=control. És la regulació de l’energia mitjançant la respiració conscient. Aquest Pranayama reb el nom de Sutkha o Nadisodhana  (L’he après a Yoga Ashram de Caldes de Montbui).

Cadascun dels actes humans està acompanyat per l’acte de respirar. Així doncs, una respiració bloquejada o incompleta és el producte de l’acumulació de tensions físiques, emocions negatives i una activitat descontrolada dels pensaments, que genera actes bloquejats i incomplerts.

Una respiració superficial condueix a un estat d’ansietat, de tensió o de por. Hiperventilació.

Cal recuperar la nostra capacitat de respirar bé, ja que és la font d’energia més accessible i renovable que disposa l’ésser humà. I també, és un dels 2 poders que tenim (l´altre és el pensar).

El primer objectiu en la pràctica del Pranayama és el de recuperar la respiració natural, harmoniosa i lliure, que aconsegueixi absorbir l’oxigen que necessitem per viure i alliberar el diòxid de carboni i altres residus.

respiracio-pranayama

Pràctica

Estirats o asseguts amb l’esquena ben recta, postura còmoda.

Has d’estar atent, observar, reconduir la ment cada cop que tinguis una distracció, deixa passar els pensaments sense entretenir-t’hi, com un núvol pel cel, nota la diferència de l’aire inspirat i expirat (temperatura, humitat).

respiracio10005

  • Figura 1:  tapem forat dret i inspirem per l’esquerra.
  • Figura 2: tapem els dos forats i fem retenció amb els pulmons ben plens, l’estona que estiguem bé, sense angoixes.
  • Figura 3: exhalem pel forat dret.
  • Figura 4: inhalem pel costat dret.
  • Figura 5: tapem els dos forats i fem retenció.
  • Figura 6: exhalem pel costat dret i tornem a començar.

La mà es pot posar com et sigui més fàcil, la qüestió és tapar un forat del nas alternativament. Si un braç se’t  cansa de tenir-lo aixecat, fes servi l’altre.