dieta sana

plat_gerc_ok

 

GERC:  grup d’estudi i recerca cardiovascular, del Vallès Oriental.  El grup està format per professionals sanitaris, tant del Hospital General de Granollers com de l’Atenció Primària.

És la manera més senzilla que hem trobat per seguir una dieta equilibrada,  d’aproximadament 1500 kcal. Si es segueix una dieta  més restrictiva, hi ha d’haber un seguiment especialitzat. Tenim un plat de 20 cm. de diàmetre, i el dividim en 4 parts: 1/2 de verdura, 1/4 de proteïnes i 1/4 de farines, i 1 fruita de postre. S’augmenten proporcionalment les quantitats, segons les necessitats (adolescents, avis..) o els gustos de cada membre de la familia, no s’han de fer diferents menjars.  En aquest menú hi falta el berenar, o la menja de mig matí o el ressopó (depenen dels horaris personals). Hi ha que es guarda el postre del dinar i/o sopar per berenar: 1 iogurt i 1 fruita, o 1 iogurt i un grapat de fruits secs; una altra combinació seria un petit entrepà a canvi de les farines del  sopar, 1 tallat i 2 maries. És interessant repartir el sopar, i menjar pocs hidrats de carboni a l’últim àpat.

Aquesta dieta és adequada per a persones sanes, o que tinguin diabetis o hipertensió arterial -en aquest cas cal menjar amb poca sal-.

 


extret de La Contra de La Vanguàrdia, gener 2013

La medicina comença al llit i a la cuina i acaba a la farmàcia

Una altra patologia de l’estrès és el desenvolupament del greix abdominal, que produeix inflamació, diabetis i augment de la tensió arterial. La clau és mantenir l’índex glucèmic: menjar cinc vegades al dia, perquè si li baixa el sucre, el greix que s’ingereix va directa a la panxa. El desordre horari afecta la immunitat, la massa muscular, afavoreix l’envelliment precoç. Cal menjar frugal i ordenat.

Dr. José Antonio Signo, expert en medicina familiar, psicosomàtica i antiestrès.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s