esmorzars i refrescos i sucs

ESMORZARS

  • Els entrepans (millor de pa integral) queden bé amb hortalisses i/o verdures. És possible fer variacions sense incrementar gaire l´aport calòric. Tomàquet a rodanxes, pebrot, albergínia o ceba escalivats, enciam, ceba, endívies…
  • Per untar el pa: formatge fresc barrejat amb all i julivert, orenga, herbes de Provença, anxova i all, peix fumat o qualsevol altre ingredient al gust del consumidor –vigilar els greixos-. També tenim l’olivada, que al tenir un gust fort la farem servir amb mesura.
  • Els aliments més recomanables pels entrepans son el pernil cuit i del país, el gall dindi (pavo), tonyina o sardina en oli d´oliva ben escorreguts, la tonyina al natural (sense oli), formatge tendre. Estalviar-se tant com es pugui els embotis més greixosos.

 

REFRESCOS

  • Aigua mineral amb gas, unes gotes de vinagre de sidra i edulcorant al gust.
  • Preparar una infusió lleugera, afegir una llimona tallada en 4 trossos, guardar a la nevera aproximadament 1 hora i ja es pot consumir.
  • Te fred amb unes gotes de llimona.
  • 1 litre d´aigua, 6 cullerades de llet desnatada en pols, unes gotes d’essència de llimona, canyella en pols i edulcorant al gust. Servir ben fred.
  • Un bíter sense alcohol i igual quantitat de gasosa, afegir el suc de 2 llimones i el d´1 taronja, la pell d´ambdues fruites tallada petita. Servir amb gel.
  • Granissat de cafè: deixar refredar el cafè, afegir edulcorant i sevir amb gel picat.
  • Granissat de llimona: liquar 2-3 llimones, una amb la pell. Edulcorant i aigua fins arribar a 1 litre. Servir amb gel picat.
  • Infusión de vainilla y azafrán:  En 1 litro de agua infusionamos 1 vaina de vainilla, 1 cucharadita de café de azafrán tostado, y edulcorante (1 cucharadita de postre de Natreen o 200g de Surgasol o azúcar al gusto).
  • Infusión de canela y anís:  En 1 litro de agua infusionamos 5 unidades de anís estrellado, una rama de canela y edulcorante (como en la receta anterior).

SUCS

Extret del llibre Taula I Barra.Diccionari de menjar i beure. En Julià Guillamon ha aplegat en aquest llibre una selecció dels millors articles del Quim Monzó. Libros devanguardia, primera edició, abril 2017

…un article de Johnny Adamic a The Daily Beast publicat la setmana passada arremet contra la moda creixent de prendre sucs de fruites i verdures, i smoothies. En aquest cas, el perjudicat no és només el medi ambient, sinó també el consumidor. Un: perquè, liquades, suposen un malbaratament. (Un cistell que hauria servit per satisfer deu persones si haguessin menjat les fruites i les verdures senceres, si les liqüen només en satisfà cinc, com a molt). I dos: perquè es perden vitamines i greix. “El greix importa perquè el cos necesita absorvir tot un munt de vitamines com la A, la D, la E i la K. Sense greix en aquests combinats de sucs, les vitamines passen a través teu”. I es perden.

 

Extret de l’entrevista de l’ARA, del 9 de febrer del 2018, a Anthony Warner, chef i bloguer.

“Si el cos està saturat de toxines, el que necessites és una ambulància, no un suc verd.”

“Una de les coses que critiques al teu llibre són les diestes detox.

No hi ha cap evidència que el menjar pugui eliminar les toxines del teu cos.  Els nostres ronyons i el nostre fetge són molt bons fent aquesta feina i no necessiten ajuda.  Si el nostre cos està saturat de toxines, el que necessites és una ambulància, no un suc verd. El detox és una estafa del marqueting que ven productes a les persones a partir de la por de pensar que estan contaminades.

Què és per a tu menjar sa?

Menjar sa és gaudir del menjar, tastar diferents aliments i utilitzar-los per portar joia a la teva vida.  El menjar és més poderós i beneficiós per a la nostra salut quan l’utilitzem per unir persones.  Si gaudeixes del menjar, voldràs tastar coses diferents, fruites, verdures, peix… Però perquè són deliciosos, no perquè et facin sentir virtuós.  I quan el menjar ens ajuda a unir llaços i ens porta felicitat és quan és realment bó per a la nostra salut.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s