Existeixen diferents factors per desenvolupar el sobrepès (costums familiars, tipus d’educació, genètics, ambientals…) nosaltres només ens fixarem en dos.
- 1 S’ha comprovat que moltes persones obeses acostumen a menjar de pressa, en menys de 15 minuts. Per a tenir un bon nivell de satisfacció psicològica, sabem que:
l’àpat ha de durar un mínim de 20 minuts.
Imaginem a dues persones menjant, una de pressa i l’altra poc a poc; als 20 minuts la ràpida haurà menjat molt més que la lenta…però no per això haurà gaudit més de l’àpat.
- 2 És possible fer del menjar un mecanisme de defensa davant de l’ansietat; s’espera cercar el consol i la compensació. El moment de satisfacció va seguit d’un episodi de desconcert, penediment i el desig de no repetir, en el futur, aquest comportament. Atenció amb aquesta manera d’actuar, perquè es pot caure en el següent cercle viciós:
NO AL SENTIMENT DE CULPA DESPRÉS DE…
SÍ A LA REFLEXIÓ ABANS DE…